AV RITA NYBORG

«Et tåkehav av muligheter» (Foto: Jørgen Kirsebom)

Bildet over er symbolsk. Det er tatt ved Elghytta i Størsrudåsen og viser Jørgen Kirseboms far, Øyvind Kirsebom og hunden Såga. Under tåkehavet, som nesten ser ut som en sjø, ligger store deler av Sørum og Blaker. På tiden da dette bildet ble tatt, i 2010, hadde Jørgen nylig kommet hjem fra 18 år i utlandet, og visste egentlig ikke helt hva han skulle gjøre med livet sitt. Selv sier han i dag at han opplevde en identitetskrise.

Mannen som i dag oppfattes som ”Opplev Sørum himself” hadde egentlig ikke noe forhold til kommunen han reiste fra som 18-åring. Han og familien flyttet til Sørum da Jørgen var 10 år – og han dro ut igjen bare 8 år etter. I mange år svarte han ”Hong Kong”, dersom noen spurte ham om hvor han kom fra. Han syntes tvert imot at det ikke var noe stas å komme fra Sørum. Han følte folk han møtte, dro på smilebåndet og nevnte Stomperud. Bedre ble det ikke noen år senere – da var det bare Orderud-drapene som kom opp.

Så hva skjedde? Jo, han fikk øynene opp for kulturminnene og det frivillige kulturlivet; rett og slett hele det kulturlandskapet som i 2010 lå skjult i tåka.

RELATERT: Nordlisaken – Rivesaken som skapte rabalder.

Nordlisaken var den som sparket det hele i gang. Det gamle kommunehuset fra 1790 ble revet til store protester fra myndigheter og lokalfolk, lag og foreninger. Jørgen ble tidlig en fanebærer og engasjerte seg stort og bredt, og som en følge av det igjen, våknet interessen for de andre kulturminnene våre.

RELATERT: Sørum etter Nordli

Opplev Sørum ble etablert bl.a. for å hindre at noe tilsvarende skulle skje med de gjenværende kulturminnene. Erfaringene fra Nordlisaken kom snart til nytte, for allerede i 2012 ble det plutselig bestemt at Rånåsfossbrua skulle rives!

Rånåsfoss bru  (Foto: Jørgen Kirsebom)

RELATERT: Rånåsfoss bru

Jørgen mobiliserte på sosiale medier og i aviser. Vi gikk i fakkeltog og skrev under på underskriftskampanje og det virket! I dag er Rånåsfoss bru vår egen lille Golden Gate, og noe vi med stolthet viser fram. Ny-oppusset og med flomlys – for et syn!

Vi er heldige som bor i Blaker og Sørum. Vi har mange kulturminner som også er identitetsmarkører. I tillegg har vi et rikt frivillig kulturliv som ofte baserer seg på de samme kulturminnene. I en tid med stor mobilitet er slike identitetsmarkører utrolig viktige. Vi trenger å vite hvem vi er og hvor vi kommer fra. Vi trenger å vite at vi hører til! Vi trenger å finne ”flokken vår”, som Per Fuggeli så klokt sa.

Et rikt kulturliv gir virkelig glede, entusiasme, tilhørighet og stor begeistring.

Her i Sørums mangfoldige kulturliv er det plass til absolutt alle – og vi som arbeider med å skape nye kulturelle opplevelser, er utrolige takknemlige for alle som blir med!

Vi håper at vår entusiasme og vår glede over å bo akkurat her, vil nå ut til akkurat deg. Uansett om du er innflytter eller har bodd her bestandig, ønsker vi at du har mye glede av kulturlivet i Sørum.

Tusen takk til alle som sprer begeistring, engasjerer seg og deltar i alle de flotte arrangementene som skjer i vårt distrikt! Takket være dere får vi et rikt og spennende kulturliv. Vårt kulturliv!

Kos deg og sett av tid i kalenderen!