Trallaus 2018 - Sommerfest på Blaker Skanse

Hvorfor skal festivalen hete Trallaus? Mange hevder å ha sett en soldatskikkelse komme tvers igjennom veggene i Artilleribygningen på Blaker Skanse. Noen tror at denne skikkelsen må være kommandant Adam Trallau. Han var kommandanten på Blaker Skanse i tiden 1745-1748. Selv “Åndenes Makt” var på Blaker Skanse i 2007 og prøvde å jage bort denne skikkelsen til ingen nytte. Kommandant Trallau satte i gang den store ombyggingen av skansen til nåværende form: en stjerneformet festning. Det Trallau ikke visste da, var at han satte i gang utbyggingen av en av de vakreste og mest perfekte konsertarenaer i landet. Siden denne standhaftige kommandanten er fortsatt litt sjef her på skansen, så døper vi festivalen: Trallaus.
Blaker Skanse ble besluttet anlagt i 1682 som et ledd i rekken av festningsverker som ble reist langs Glomma, til forsvar mot innmarsjlinjene fra de krigerske og stormannsgale svenskekongene.

1718-2018

En av hovedveiene til Christiania, den Fredrikhaldske kongevei, gikk tvers gjennom Blaker Skanse. I 1718 ga Karl XII sine tropper ordre om blant annet å angripe Blaker Skanse. Da var Oberst A. A. Pretorius øverstkommanderende på skansen. Pretorius med sine 600 soldater forsvarte Blaker Skanse mot flere 1000 svenske soldater. Men Pretorius holdt skansen og hindret at svenskene avanserte mot Norges hovedstad, Christiania. Denne 300-års markeringen må feires med en ekstra hardtslående rocke-festival.
Tidligere har band som Hellbillies, CC Cowboys, Åge Aleksanders & Sambandet, Trang Fødsel, Vamp og mange flere gjestet Blaker Skanse. I 2018 vil festivalen bli mere “rocka” enn noensinne. Flere av Norges største og mest legendariske rockeband gjennom tidene vil komme til Blaker Skanse denne helgen.