Tog og Tømmer

Den 10. september skal det gjøres litt ekstra stas på Tertittbanens opprinnelse: Tømmerkjøringen og tømmerfløtingen. Kom og få en smakebit på hverdagsarbeidet slik det ble praktisert den gang Tertitten og Bingen lenser var arbeidsplass for veldig mange, både fastboende og tilreisende. 
Den gang da togskinnene og Glommas vann bandt bygdene sammen i et stort arbeidsfellesskap. I parken vil det bli vist fram mange ulike håndverk, som varmskoing av hest! En mulighet for både liten og stor til å prøve uvante redskaper og ikke minst møte entusiastiske fagfolk som holder historien levende! Dagen er et samarbeid med Bingen Lenseminneforening. 
Fet & Sørum Spellsaulag vil stå for sang, musikk og historier fra fløtinga.
Det vil bli kjørt tog 11.00, 12.15 og 14.45 denne dagen (merk avgang klokken 13.30 utgår grunnet tømmerfløterarrangement).

Program for dagen:

 
10.30: Tertittparken åpner for publikum
11.00: Ordinær togavgang
12.15: Tømmertog med tømmertransport, omvisere om bord på toget og foredrag på Bingsfos stasjon.
14.45: Siste togavgang
(13.30 avgangen utgår pga det utvidede tømmerfløterprogrammet på 12.15 avgangen.)
12.15 Er den store tømmertransport-avgangen. Alle aspirerende tømmerfløtere må løse egen tømmerfløter billett i Tertittens billettkontor, Kr 50 for å delta i Bingen Lenseminneforenings tømmerfløter-gruppe. Egner seg for barn i alle aldre. Smil og større- muskler garanti følger! 
Toget forlater stasjonen 12.15. Om bord på toget vil en guide på hver vogn fortelle barna om tog og tømmer mens Tertitten puffer avgårde for å hente tømmerlasset som venter på Bingsfos stasjon. På turen tilbake vil det komme “tømmerfløtere” på toget. 
På Bingsfos blir det muligheter for forfriskninger i kiosken mens Bingen lenseminneforening forteller om skogsdrifta. Tilbake på Sørumsand med tømmerlasset venter hesten «Tømte Vår» med en autentisk tømmervogn på å ta tømmeret videre. Her vil alle tømmerfløterne samles for å flytte tømmeret over og følge det i prosesjon ned mot Kuskerudkaia hvor den store prøven skal stå og store og små «haka’r» (tømmerfløter-redskaper) skal brukes for å få tømmeret ut i Glomma.

Tertittparken

I parken denne dagen har vi invitert ildsjeler med kunnskap og dyktige hender til å vise frem og fortelle om tidligere tiders håndverk og arbeid. Her har vi mange planer så programmet vil bli oppdatert jevnlig. Flere aktiviteter kommer, innen både tekstil og metall!
Bingen Lenseminneforening vil ha en stand hvor de forteller om Lenseminneforeningens arbeid og viser hvordan gamle redskaper ble brukt. Åsmund Huser vil fortelle fra tida da han selv var tømmerfløter ved Bingen lenser, sikkert med ei god historie eller to.
Det vil bli varmskoing av hest ved hovslager Ronny Eilertsen. Odd Roar Stenby stiller med sin stødige, 14 år gamle «Tømte Vår». Hesten har blitt TV-kjendis og var med i både «Farmen» og «Farmen Kjendis». «Tømte Vår» skal også kjøre tømmeret ned til Glomma.
Tertitten har stand hvor vi viser hvordan man legger skinner på gammelmåten, og publikum får prøve seg som «baneslusk»
Fet Spellsaulag med Åsmund Huser på fele og Arve Johansen på trekkspill vil underholde fra scenen i parken.
Gro Stubbdal og andre fra Fet husflidslag vil vise og instruere i pilefletting.
Blaker Skolemusikkorps vil holde kiosken åpen og selge forfriskninger.
Vår nye museumsbutikk i Godsvogna holder åpent med mange nye og spennende saker for den tog interesserte og kresne.
Vi oppfordrer alle til å ta på seg arbeidsskjorta, skaut eller sixpence og bli med oss på en dag fylt med Tog og Tømmer!