Stomperudmesterskap i vedkløyving 2015

De blide damer, Beate Wølner og Kathrine Julton, kjempet hardt om seieren i dameklassen under Stomperudmesterskapet i Vedkløyving 2014. Katrine Julton «høgg» seg til en knepen seier (foto Jørgen Kirsebom). 
 
Stomperudmesterskap i vedkløyving 2015 arrangeres med finaler ved Rimi i Lørenfallet lørdag 24. januar fra kl 15.00. 
Hensikten med arrangementet er å skaffe midler til å bevare Stomperudrennet i Sørum. Overskuddet fra arrangementet vil uavkortet bli gitt til Sørum Il som gave øremerket til traseutbedring eller til løypeprepareringsutstyr.
 
Konkurransen går ut på å kåre beste dame og beste herre i vedkløyving med øks. Publikum kan støtte Stomperudrennet ved å sette kr. 100 på den du tror vinner. Alle som tipper riktig får en premie til ca 300 kr.
Gratis kaffe og gløgg til alle frammøtte.
 
Tittelforsvarere:
Kathrine Julton fra Julton og Gunnar Foss fra Blaker
 
Konkurranseregler:
Mesterskapet er åpent for alle, også utenbygds.
Nedre aldergrense 15 år.
En dame og en herreklasse.
Hvem kløyver (med øks) og pakker flest vedsekker på 30 minutter?
Sekkestativ tillatt.
 
Kvalifiseringsrunder slik:
Sørumsand (Tertitten) fre 16 jan kl 18.00.
Frogner (Frogner senter) lør 17 jan kl 12.00.
Lørenfallet (Rimi) lør 17 jan kl 14.00.
 
Påmelding innen 14. jan til Jan Ole Dahl på mobil 908 11 626 eller mail jo.dahl@online.no.
 
Arrangør:
Stomperudrennets venner Sørum Idrettslag.
 

Historikk

Etter flere gode gammeldagse vintre ble det i 2013 igjen en snøfattig vinter i Sørum. Sørum Il måtte flytte Stomperudrennet til Nannestad. Hjemme i Sørum var deler av løypa brukbar, men utenom lysløypa og noen skogsbilveier var det for lite snø. Sørum Il hadde innsett at skulle vi få brukbare skiløyper i Sørum så måtte det store investeringer til og det ble utarbeidet søknad om spillemidler.
Med dette bakteppet begynte Odd Skjellevik fra Egner i Sørum å tenke på hva som kunne gjøres for å beholde Stomperudrennet i Midtbygda. Han kalte sammen en gjeng karer; og dermed var Stomperudrennets venner etablert.
Våren 2013 arrangerte Stomperudrennets venner veddag i Lørenfallet med Sørum Il som medarrangør. Blant aktivitetene var en kappestrid; mann mot maskin. Her konkurrerte Odd Skjellevik med øks i vedkløyving mot gamle vedkløyvere og nymoderne vedmaskiner. Vinner av konkurransen ble Kjell Egner fra Aasgaard i Sørum med sin vedmaskin. Men alle som var tilstede var mye mer imponert over Odd Skjellevik (72 år gammel). Han kom på andre plass; knepent slått av vinneren.
 
Under arrangementet kunne publikum tippe på hvem de trodde ville vinne. Alle som tippet riktig fikk premie som var gitt av handelstanden i Lørenfallet og omegn. Arrangementet ga et pent overskudd som ble gitt som gave til Sørum Il øremerket utbedring av løypetrasse.
 

Fra Veddag til Stomperudmesterskap

Oppildnet av suksessen fra første gjennomføring dro arrangementskomiteen i gang igjen våren 2014. Programmet for dagen ble diskutert. Komiteen skjønte fort at de ikke kunne kopiere programmet fra året før og valget falt til slutt på å arrangere en konkurranse i vedkløyving med øks. Konkurransen skulle være åpen for alle over 15 år. Siden Sørum Il har tillatelse fra Egmont Forlag til å bruke Stomperudfiguren, fikk komiteen laget egen logo til arrangementet. 
 
5 april 2014 ble det arrangert Stomperudmesterskap i vedkløyving for første gang. I mesterskapet var det en dame- og en herreklasse. Konkurransen gikk ut på å kløyve flest mulige vedkubber og pakke dem i 60 l vedsekker. Den som hadde pakket flest sekker når tida var ute ble vinner. Jan Frode Løkken, som selv er vedprodusent, og Bjørn Blakstad var myndige dommere, og de skulle gi trekk hvis vedkubbene var for grove eller sekkene for slunkne pakket.
 
Arrangøren hadde håpet på mange forhåndspåmeldinger, men dagen før arrangementet hadde ingen meldt seg. Det måtte derfor litt oppsøkende virksomhet og en god del telefonering til før deltagerne var klare. Det viste seg at ungdommen var vanskelig å få med så gjennomsnittsalderen i finaleheatene var relativt høy.
I dameklassen deltok fem deltagere og i herreklassen var det seks. Konkurransen ble jevnere enn mange hadde forestilt seg. Til slutt ble Kathrine Julton og Gunnar Foss utropt som vinnere. Vinnerne fikk diplom og en eksklusiv T-skjorte som forteller at de er regjerende Stomperudmestere i vedkløyving fram til neste år.
 
Forut for finalene kunne publikum tippe på hvem de trodde ville vinne. Pga mange konkurerende aktiviteter denne dagen ble publikumsantallet lavere enn arrangøren hadde håpet. Arrangementet gikk alikevel med overskudd som uavkortet ble gitt som gave til Sørum Il. Gaven er øremerket til utbedring av løypetrasse.