Den første søndagen i måneden oppleve unik Sørumsand historie på museumskafeen Valstad Café. Her kan du kose deg med smørbrød, wienerbrød, vafler, kaffe og mineralvann i historiske omgivelser.

Åpningstider: kl. 12.00 – 16.00
Sted: Valstad Café.
Datoer: Første søndagen i måneden.

Legg søndagsturen innom Valstad Café og opplev nostalgisk caféstemning i det gamle kaféhuset.

Unik Sørumsand historie

Tettstedet Sørumsand ble bygd opp rundt jernbanestasjonen som ble anlagt i 1862. Med jernbanen kom etterhvert næringslivet og stedets første bedrift, Sørumsand Trævarefabrikk og Høvleri, ble etablert i 1898.

I 1903 så Sørumsand Verksted dagens lys og i 1906 ble Urskog-Hølandsbanen også forlenget fra Bingsfos til Sørumsand, og kort tid etter ble det grunnlag for kafedrift. Kittel Josef Valstad jobbet som snekker på «Trevaren», men bodde på Valstad i Skedsmo. I 1909 tok han med seg familien, hele huset og flyttet fra Valstad i Skedsmo til Sørumsand.

I 1910 var huset satt opp igjen på Sørumsand og fra 1912 har det vært kafedrift på Valstad Café. Her har det vært stor aktivitet, og dette var nok et av de viktigste stedene for sosial kontakt og møter på datidens Sørumsand.

Idag er det Stiftelsen Valstad Café som eier bygningen og historien er tatt vare på, den sitter i veggene, og ligger i skap, skuffer og hyller. Bilder, brev, avisutklipp, regnskapsbøker, dagbøker og utallige andre papirer, dokumenter og gjenstander har vært tatt vare og representerer en flott dokumentasjon av denne tidsepoken og lokalhistorien på Sørumsand.