Jubileumsspill for Blaker Skanse 1718-2018

Det blir spill i 2018! Den største julegaven vi kunne få, er mandatet og tilliten til å skrive et jubileumsspill for Blaker Skanse. Dette vakre stedet har vært vårt andre hjem helt siden 2011. Det var da vi første gang trådte innenfor vollene på Skansen, og vi hadde gleden av å ha regi på oppsetningen av Skansespillet. Siden den gang har vi fått lov til å skrive Arven (oppsatt i 2014 og 2015 på Blaker Skanse) og Skinner til Frihet (oppsatt i 2016 og 2017 på Tertitten) for Romeriksspillene.  Denne gangen skal spillet legges til Den store nordiske krigen, og stedet er Blaker Skanse.
Tekst Mari Mehus og Henrik Berg Larsen – Foto Jørgen Kirsebom
 
Året er 1718. Svenskekongen Karl XII har lagt store deler av Norden under seg, og nå står Christiania for tur. Men for å nå Christiania må de svenske troppene ta seg over ved fergeleiet ved Blakersund. Her møter svenskene en garnison som er klar til kamp.
Sykdom herjer. Kampene pågår med dårlig utstyr og lite proviant, og Blaker Skanse klarer så vidt og holde stand mot den svenske overmakten. Men når Karl XII blir drept ved Fredriksten, og krigen er over, skal det ta det ta mange dager før nyheten når Romerike. På Blaker Skanse fortsetter kampene som før, ei uke med krig som er forgjeves og helt uten mening. 
Vår historie følger fire venner som vokser opp sammen i en urolig tid. Alle har sine forestillinger og drømmer om hvordan livet skal bli, bare freden kommer. Med krigen som bakteppe følger vi vennegjengen på hver sin vei gjennom krigshverdagen, som både herder og hardner dem. Kampdagene på Blaker kan bli skjebnesvangre. Vil de klare seg gjennom krigens siste dager 
upåvirket? Hvor mye kan et menneske egentlig forandre seg på kun ei uke? Når røykteppet letter fra skansen, møtes 
vennene igjen. Alt er forandret.
 
Vi gleder oss enormt til urpremiere i 13.juni, og ikke minst den store reisen som ligger foran oss når manuset skal levendegjøres med de dyktige aktørene fra Romeriksspillene. Vi håper og se så mange som mulig av både nye og gamle travere når det store arbeidet starter opp på nyåret. 
Spillet spilles i midten av juni 2018. 
 
Teaterprøvene starter februar. Det vil være én fast prøvekveld i uka, samt noen helger utover våren. 

 

 

Vil du være med?

Vi har nå en oppfordring til alle som vil være med på spill, enten som skuespiller, eller bak i kulissene. Er du nysgjerrig på om dette er noe for deg, eller ønsker du å melde deg på, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. 
På Facebook kan du bli medlem av vår interessegruppe “Blaker Skanse 1718 – for aktører og stab”. Her legges det fortløpende ut informasjon om spillet, prøvedatoer, manus, kick off og mye mer. Meld deg inn i gruppa i dag, så holder du deg oppdatert. Påmeldingsskjema vil også bli delt i gruppa. 
 
Om du ikke er på Facebook, kan du sende en e-post til post@romeriksspillene.no, og melde din interesse. 
 
Hjertelig velkommen til nye og gamle fjes.