Den spreke 75 åringen, Guttorm Guttormsgaard, feirer «7 år og 70 utstillinger» med både utstilling og boklansering på Blaker gml. meieri. Utstillingen åpnes den 16. november kl 14, med fiolinist Hjørleifur Valsson. Torgeir Rebolledo Pedersen og flere av landets mest kjente diktere leser. Utstillingen er åpen 16., 17., 23. og 24. november fra kl 12-16.
 
Guttormsgaard har hele tiden ønsket å vise det allminnelige satt opp mot det som idag defineres som kunst.
– Jeg kan stille ut Munch sammen med taterarbeid. Jeg føler kanskje at Munch blir den svakeste. I taterarbeid ligger det en sår og en intens vilje til å overleve. Det er det ikke så mye av i Munchs arbeider. Han hadde det nok for godt, forteller Guttormsgaard.
 
Guttormsgaards enestående samlingen har ikke blitt til med overlegg, men han har samlet på gjenstander som han selv ikke forstår og gjenstander som har gitt han energi. Arkivet er ikke bare en samling av enkeltpersoners verk og arbeider, men en samling som representerer kulturer. Kultur for Guttormsgaard er noe som gjør livet rikere. For Guttormsgaard er det verdt å ta vare på arbeider som er laget av andre mennesker. Alt fra en visp som en tater har laget, til en fjellovergang som en bygd har laget. Forstå det kunstneriske kreative grepet i skapelsesprosessen. Han har brukt masse tid til å undersøke forutsetningene til at noe blir til, og han liker godt at det er noe han ikke forstår i utgangspunktet.
– Jeg samler ikke for å ha noe fint jeg liker, men jeg samler for å overlevere eller formidle en kunnskap.
 
Arkivet til Guttormsgaard skal dersom alt går etter planen forvaltes av Sørum kommune dersom forutsetningene blir riktig.
 
NRKs Nasjonalgalleriet lagde nylig en reportasje om Guttorm Guttormsgaard.
 
 
Denne senhøstens utstilling vil vise fram verk av Bendik Riis. Bendik Riis var en anerkjent norsk kunstner som blant annet har blitt kjent for sine studier fra psykiatriske sykehus i etterkrigstiden, og viser mennesker som blir utsatt for eksperimenter og tortur. Riis var selv innlagt som pasient en rekke ganger. Hans «Bendik og Aarolilja» er blitt omtalt som det eneste surrealistiske storverket i norsk malerkunst.
 
På Blaker Gml. Meieri vil du kunne oppleve flere av Bendik Riis sine portretter, landskapsmotiver og sketsjer. Guttorm Guttormsgaard hevder at Riis har vært en av Norges mest undervurderte kunstnere, men i senere tid har Riis blitt inkludert også med store utstillinger på Nasjonalgalleriet.
 
En annen outsider er den svenske «lapp» kunstneren Nils Nilsson Skum. Skum var en av de mest kjente svenske samiske kunstnerene. Alle hans verk inkluderte motiv fra reindrift og tradisjonell samisk liv. Skum etterlot seg over 3000 tegninger og flere av disse er blitt en del av Guttormsgaards Arkiv.
 
Utstillingen inneholder også en samling fra Grønlands inkunabeltid, som ifølge Guttormsgaard var fra 1850 til 1900. Ordet inkunabel refererer til noe som er i sin spede barndom. Guttormsgards Arkiv stiller ut en samling inkunabler bare fra Grønland.
 
 
Man får også mulighet til å se hele arkivets skulptursamling av Axel Robert Petersson, som kanskje er mest kjent som «Döderhultarn». Petersson var en svensk treskjærer som lagde en rekke små figurer i tre. Motivene var fra svensk folke- og bygdeliv. Han huskes best for sine grupper av skulpturer. På Guttormsgaards Arkiv kan du studere og oppleve disse på nært hold. En del av ansiktsuttrykkene i skulpturene er uforglemmelige.
 
På utstillingen vil man også kunne oppleve en hel rekke gjenstander som han kalder «ut av materialet». Dette inkluderer blant annet åregafler fra Venezia. Guttormsgaard påstår at det ville være mulig å lage en hel byplan ut av å studere en gammel åregaffel fra Venezia.
 
Du kan også få se litografier laget av den internasjonalt berømte danske billedkunsteren Asger Jorn, russiske rizzaer og få være med på boklanseringen av den siste boken til Guttormsgaard «Trykk 1960-2010».
 
undefined