Sørum kommune ønsker store og små velkommen til Blaker Skanse lørdag 2. mars fra kl. 1400.

Lurer du på hvordan det ser ut i Krutthuset, eller i andre hus og rom?? Da har du muligheten nå til å få stilt nysgjerrigheten! Vi åpner alle dører. Og de rommene som er utleid – der har vi oppfordret leietakerne til å åpne døra og vise fram hva de driver med.

Det blir opplevelser for alle både ute og inne. I skoletida på Blaker skanse ble det arrangert kostymeskirenn. Snø har vi lite av, men vi oppfordrer alle til å kle seg ut og bringe denne tradisjonen til livet igjen.

Blaker skanse ble fredet 21.9.2018 med en liten markering. Nå inviterer vi alle til en fest og viser stolt fram det fredede anlegget som kommunen ble eier av i sommer.

”Blaker skanse er et viktig anlegg i vår nasjons historie. Hadde det ikke vært for Glomma, som er den aller største festningen, og alle de andre festningene i Glommalinjen, så hadde vi nok snakket svensk i Norge i dag.
Det er artig å tenke på at i 1718, da Karl XII ble skutt i Halden, hadde han ikke klart å ta hverken Fredriksten festning, Akershus festning eller Blaker Skanse. Sånn sett er dere her på Blaker Skanse i fornemt selskap sammen med både Akershus festning og Fredriksten. Blaker Skanse er da det best bevarte skanseanlegget fra til dels både 1600- og begynnelsen av 1700-tallet.”

Jørn Holme, tidligere Riksantikvar

Vi feirer med salutt, korps, ballett, taler, åpne verksteder og atelierer, utstilling, omvisning for barn, historiefortellinger om den militære tida, helt nye fortellinger om den private tida og skoletida. Hver omvisning / historiefortelling varer i 15 minutter, så du kan rekke alle.

Det blir bildeboks (photobooth) med rekvisitter og kostymer fra Romeriksspillene, ansiktsmaling og eventyrfortelling. Ute blir det quizløype og hinderløype, frisbeegolf – i tillegg til aking og miniski –om snøen fremdeles ligger! I det hele tatt; nok å finne på for liten og stor!

Ved hjelp av frivillige lag og foreninger + andre enkeltpersoner, skal vi gjøre vårt beste for at dere skal trives!

Klokka 17 pakker vi sammen for å gjøre klar til Fredningspuben. Dørene åpnes kl 1900 til Trallaus Festsal i Artilleribygget. Her blir det servert pølsemeny fra Rosenberg og drikkevarer av ymse slag blir å få kjøpt. Visesanger, komponist, kulturskolelærer; Egil Ødegård, har tatt veien fra Arendal tilbake til hjembygda for å underholde oss. – og allsang, det blir det helt sikkert!

Ut på kvelder tester vi kunnskapen i en quiz. Og kårer kveldens beste kostyme!

Stor takk til alle som bidrar – vi kan ikke klare oss uten dere!
Blaker Bygdekvinnelag, Blaker Idrettslag, Blaker og Sørum Historielag, Blaker Skanses Venner, Blakerske Artillerikorps, KunstSkansen og Romeriksspillene fra Blaker Skanse.