VØLNEBERG: Vølneberg gamle skole er blitt et smykke for bygda og noe dere alle kan være stolte av, uttaler styrelederen i Norsk Kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl, før hun overrekker kvalitetsmerket «Olavsrosa» til lederen for Blaker og Sørum historielag, Dag Winding-Sørensen.
Av Steffen Sætereie
I diplomet som følger kvalitetsmerket står det blant annet at Vølneberg gamle skole er tildelt Olavsrosa for godt vern av et førstegenerasjons fastskolebygg og god formidling av skolehistorie.
Overrekkelsen fant sted 18. mai, som en høvelig slutt på første dag av «En dag med gammeldags skole», foran et trettitalls fjerdeklassinger fra Sørum og Vesterskaun skole. Elever som nettopp har vært igjennom en spennende og uvanlig skoledag med karding, spinning, veving, skjønnskrift, harving og såing på timeplanen.
Til stede var også en rekke spesielt inviterte gjester, og personer med en sterk tilknytning til skolen.
Foran inngangen til den 150 år gamle skolen forteller lederen for historielaget at dette er det femtende året ”en gammeldags skole” arrangeres, hvor mer enn 2500 elever har deltatt til nå.
– De er alle med på å bære den norske kulturarven videre.
Kolle Grøndahl begynner overrekkelsestalen med å ønske historielaget til lykke med tildelingen og leser opp styrets begrunnelse.
– Etter litt om og men, tilfredsstilte skolen alle kriteriene til Norsk Kulturarv: Den er gammel, vernet og tilrettelagt for formidling og bruk.
Styrelederen sikter til at utskiftning av et vindu måtte til før alle kriteriene for tildelingen ble oppfylt. Hun poengterer at mottoet til Norsk Kulturarv er «Vern gjennom bruk». Noe konseptet «gammeldags skole» oppfyller.
Winding-Sørensen roser samarbeidet med kommunen før han introduserer den siste taleren for dagen, Sørum-ordfører Mona Granbakken Mangen. Ordføreren påpeker at hun ikke har overnattet i bunaden, til latter fra forsamlingen. Mangen tilføyer at dette er en stor anledning hvor bunad er påkrevet.
– Vi er nemlig svært stolte av at Vølneberg gamle skole er tildelt Olavsrosa.
Mangen avrunder med å gratulere og gi honnør til de frivillige som har vært involvert i arbeidet på skolen med den anerkjennelsen det innebærer å motta kvalitetsmerket.
– Det er dere vel unt!
Dette er den første olavsrosetildelingen i Sørum kommune og den tiende i Akershus fylke.