Det var utsolgt og stinn brakke under lørdagens øl-symposium på Blaker skanse. Nær 150 øl-entusiaster var samlet i Artilleribygget for å vie kvelden til lokalt øl. God fornøyd publikum: Kari Echroll, Lindy A. Hansen og Pål Johnsrud var alle godt fornøyd med ølsymposiet på Blaker skanse. Her blir de servert smaksprøver av Jørgen Kirsebom.
Foto og tekst Arne Henning Grønlien
-At dette arrangementet skulle bli utsolgt allerede fjorten dager i forvegen, var en stor overraskelse. Det tyder jo på at interessen for øl er stor, og det lover jo godt for fremtidige arrangementer, innledet Rita Nyborg fra Blaker Skanses Selskapslokaler. –Det er imidlertid ikke ukomplisert å arrangere et slik øl-symposium hvor vi blander kommersielle bryggere med amatører. Skjenkereglene er strenge og kompliserte, så det gjelder å holde tunga rett i munnen. Dette har vi løst ved at amatørbryggerne og smaksprøving av deres øl skjer i et annet lokale enn hvor de kommersielle aktørene presenterer sine ølsorter. Enklere var det i gamledager, for da var det påbudt å brygge øl, avsluttet Rita, og ga ordet til den lokale historieentusiasten Torbjørn Eid fra Blaker Skanses Venner.
-I den tiden da Blaker skanse ble besluttet etablert i 1682, var Norge under dansk styre. Soldatene, som på den tiden bestod av mange leiesoldater fra Danmark og Tyskland, så det som forbundet med risiko å drikke vann. Overflatevann fra byene sør i Europa var på den tiden sterkt forurenset, og der var folk derfor vandt til å drikke mange liter øl daglig, som jo var kokt og sterilisert. Gulatingsloven påla i tillegg gårdene å brygge store mengder øl etter hva mannen og hans kone veide. Om man ikke klarte å brygge tilstrekkelig mye øl, kunne man miste gården. Den ble da delt mellom kongen og biskopen, fortalte Eid, og ga publikum en øl-historisk innledning før prøvesmakingen startet.
Lokale bryggere
Det var fokus på lokale krefter, både amatører og profesjonelle bryggere. Foruten de lokale amatørene som serverte øl i eget prøvesmakingsrom, var det representanter fra tre profesjonelle bryggerier med lokal tilknytning. De presenterte seks ulike ølsorter som publikum fikk smake. De tre bryggeriene var Amundsen Bryggeri & Spiseri fra Oslo. Her er det Tom Øimo fra Rånåsfoss som er bryggerimester, men han var forhindret fra å delta personlig på denne begivenheten. Videre var Sundbytunet Bryggeri & Destilleri på Jessheim representer ved Kjersti Romsaas Sundby, samt Norumbryggeriet fra Lørenfallet ved Anders Andersen, Knut Gjerstad, Even Gustav Eid og Erik Karlsen Eid.
-Interessen for øl er sterkt økende, og mange ønsker øl i stedet for vin til mat. Derimot er det fremdeles en viss skepsis i befolkningen til øl fra mikrobryggeriene. Men vi har som mål å produsere 160.000 liter øl i 2016, mot 30.000 liter i 2015. Og arbeidet rundt vår øl-satsing er spennende. Vi markedsfører det i øl-land som Tyskland og Tsjekkia, arrangerer ølkurs for kvinner. Og da er det gøy at vi høster frukter. Vårt sommerøl ble kåret til den beste i sommerøltesten i 2013 og 2014, samt at Den Store Norske Ølguiden kåret vår pilsner til den beste i 2015, forteller Kjersti Romsaas Sundby.
-Fantastisk! Det er det rette ordet etter denne kvelden for vår del. Det er Knut Gjerstad fra Norumbryggeriet som uttaler det. –Vi fikk en meget fin velkomst fra et kompetent publikum, og til tross for at vi tok med ekstra med øl, så gikk vi tom. At det skulle bli så vellykket var vi jo ikke forberedt på, for det er første gangen vi presenterte ølet vårt i sen slik stor sammenheng. Dessuten fikk vi etiketter og etikettmaskin først på tirsdag, kan Gjerstad fortelle. Derfor var dette stort for oss med en slik anerkjennelse og velkomst av det ølet vi produserer, avslutter en fornøyd Gjerstad.
Fornøyd publikum
-Dette synes jeg har vært et bra og hyggelig arrangement. Folk har trivdes, og øl er jo en anledning til å treffes og ha det sosialt. Spesielt morsomt er det jo at det er fokus på det lokale. Det er jo gøy å smake på såpass mye forskjellig lokalt øl, og det var mye derfor jeg valgte å komme, kan Pål Johnsrud fra Aurskog fortelle.
-Jeg har ikke noe forhold til øl, og må innrømme at jeg ikke er noen stor øldrikker. Men jeg synes det kan være godt med et glass lyst øl. Det er jo positivt at det skjer noe, og selve arrangementet har vært spennende forteller Lindy A. Hansen fra Blaker. Kari Echrol, også fra Blaker, er enig i at dette var bra. –Øl er godt! Og det har vært morsomt å smake så mange ulike sorter øl, øl som smaker ulikt til tross for at det er samme type øl.
Når det kommer til hva som falt best i smak, hadde de tre ulike favoritter. –Øl handler mye om personlig smak. For min del likte jeg Norgarn pilsner fra Norumbryggeri best, avslører Pål. –Min favoritt var Pilgrimspilsner fra Sundbytunet, sier Lindy. For min del var det saison fra Amundsen Bryggeri som falt mest i smak, forteller Kari, og bekrefter at smak er personlig. Om dette er representativt er usikkert, men de tre bryggeriene fikk dermed bekreftelser på at de hadde laget godt øl.
Frister til gjentakelse
Det første øl-symposiet på Blaker skanse ble svært vellykket, og Rita Nyborg har allerede startet tankeprosessen rundt å gjenta suksessen. –Vi hadde lov til å selge 128 billetter, og de ble revet bort lang tid i forveien. Det var mange som ønsket plass, men som ikke fikk kjøpt billett. Derfor tenker vi at vi må se om vi ikke kan arrangere nye øl-kvelder, og da gjerne om sommeren hvor vi har plass til enda flere gjester. Jeg og mine samarbeidspartnere i Opplev Sørum og Blaker Skanses Venner skal nå oppsummere denne kvelden og legge nye planer, forteller Rita Nyborg.
At mange er glade i øl er nå en ting, men at interessen for bryggerfaget og at kunnskapen var så stor, kom overraskende på Rita. –Folk kom jo med notatbøker for å notere tips og råd de fikk av de ulike bryggerne. Jeg fikk vel neste inntrykk av at ølbrygging, ja det var noe alle gjorde. Det var derfor morsomt å konstatere at bryggeriene hadde så kompetent publikum, og at det var gjensidig begeistring denne kvelden. Det sier jo sitt at så å si alt ølet ble solgt. Vi satt kun igjen med noen få flasker, men det var fordi jeg hadde bestilt ekstra i ren frykt for å gå tom. Det hadde jo ikke vært bra, avslutter Rita.
Bildetekster: