“Skinner til Frihet” ble satt opp for første gang i 2016 og sommeren 2022 spilles den igjen 23.juni-28.juni.
Romeriksspillene har base på Blaker Skanse, og siden 2003 har vi satt opp ulike historiske spill med over hundre frivillige aktører. Med denne forestillingen ble det skapt et unikt samarbeid mellom Romeriksspillene, som har teater og arrangementer som fag, og Museene i Akershus (MiA), avdeling Tertitten, som har fokus på tog og formidling av historie.
Skinner til frihet tar oss med tilbake til 2. verdenskrig og hverdagen langs
skinnene. Det er en historie om mot og motstand, ungdommelig kjærlighet og lekenhet, makt og maktmisbruk. Forestillingen er stappfull av farer og spenning. Vi blir kjent med en tilflyttende familie fra Oslo. Faren i familien er overbevist nazist, og har som oppgave å slå ned motstandsbevegelsen i bygda. Han mistenker raskt sin nærmeste nabo, stasjonsmesteren Mork. Det han ikke vet at er at hans egen datter, Ingeborg, er sentral i motstandskampen og attpåtil at hun har et godt øye til Mork. Det er duket for nervepirrende spenning, store farer og tøffe valg, alt løftet frem med humor, spilleglede og sang. I hovedsak benyttes original, norsk musikk som ble skrevet av motstandsfolk under okkupasjonen.
“Skinner til Frihet” er et spill er i to deler:
Del 1: Forestillingen starter på Sørumsand stasjon. Publikum går ombord i Tertitten. Mens toget bukter seg gjennom Romerikslandskapet spilles det spennende scener fra okkupasjonstiden.
Del 2: Spillets hoveddel er på Fossum stasjon. Dette foregår med publikum sittende på tribune, med Tertitten og stasjonen som kulisser. Etter hovedspillet kjøres publikum tilbake til Sørumsand med Tertitten.
Billetter kjøpes på Ticketco.no
Total spilletid: 2 timer og 30 minutter, inklusive tablåer og togkjøring tur og retur.
Forestillinger: 23.-28. juni kl. 18.45-21.00
Manus og Regi: Mari Mehus og Henrik Berg Larsen.
Foto og design: Lillian Julsvik
Forestillingen er et samarbeid mellom Romeriksspillene og Museene i Akershus/Urskog-Hølandsbanen.
Støttet av Kulturrådet, Blaker Sparebank, Lillestrøm Kommune, Sparebankstiftelsen DNB, Studieforbundet kultur og tradisjon.