Teddybjørnene kommer tilbake til Blaker

The Teddybears kommer til Bruvollen den 28. februar og spiller god gammeldags rock. 

 

The Teddybears’ gitarist Jan Holberg og trommeslager Martin Kopperud er begge veteraner innen norsk pop. De debuterte med hvert sitt band på midten av 60-tallet, men ble ikke nærmere kjent før de begynte å spille sammen i 1978 i et band med det underlige navnet Eyolf Khan Flying Combo. Bassisten var den nærmere ti år yngre Øystein Mora, og sammen med ham endret de i januar 1980 navnet til The Teddybears. Repertoaret var gammelpop med mye sang og kor, og responsen var så god at de startet opp som profesjonelle. De spilte Norge rundt på festivaler, samfunnslokaler, restauranter og endatil i Oslo Konserthus, uten å ha gitt ut en eneste plate.

 

 

I 1982 begynte de å arbeide med egen musikk og norske tekster. Alle tre var svært fascinert av gamle amerikanske biler fra femtiårene, og av denne tidsepoken generelt. Jan og Martin hadde også gamle minner, opplevelser og inntrykk fra guttedagene på femtitallet, og hadde sett både ”Doris” og ”Harry”, ”Lorang og han andre”.

 

De tre teddybjørnene bestemte seg for gjennom tekst og musikk å ta for seg denne bestemte perioden; da den amerikanske ungdomskulturen begynte å gjøre seg gjeldende her på berget. Deres første single – ”Sommeren ’55” – gikk rett inn på førsteplass på Norsktoppen høsten 1982, og i januar 1983 kom den første LP’en som bare het ”The Teddybears”. Platen inneholdt svært gode melodier og tekster, og denne våren var de NRKs mest spilte radioartister. Mange av melodiene – som f. eks. ”Harrygutt fra Teisen”, ”To tette – badehette” og ” Sommeren-55” – er i dag klassikere, som stadig spilles på radioen. Turnelivet fortsatte for The Teddybears. De gjestet Svalbard mange ganger og spilte ”oppvarming” for Shakin’ Stevens i Ekeberghallen i Oslo for 6000 mennesker.

 

I 1984 kom deres andre LP, ”Snackbaren på hjørnet”. Her beskrives miljøet i ungdommens nye samlingssted på 50-tallet, med respatexbord, jukeboxen i hjørnet og den pene dama bak disken, som lignet på Connie Francis. Denne LPen bød også på perler som bl.a. ”Evig rock’n roller”, ”Jenta i jeans” og ”Til toner fra en Fender”. De tre teddybjørnene hadde nå kjøpt seg hver sin store femtitalls amerikaner. Øystein og Martin endte opp med to sjeldne Mercurys, og Jan hadde falt for en vakker 1953 Pontiac. Han skrev en sang om denne bilen, og den finnes på deres tredje LP som ble utgitt i 1987.

 

The Teddybears hadde reist mye disse årene, og opplevd mange strabasiøse vinterturnèer, med snøstormer i Finnmark og smale vestlandsveier. De spilte også litt i Sverige og Danmark, før de høsten 1986 satte kursen mot platestudioet i Oslo for å lage sin tredje LP, ”To feite striper brylcreme”. Denne ble utgitt tidlig året etter og beviste at The Teddybears fremdeles kunne lage god musikk.

 

Nå skulle det gå mange år før neste utgivelse, og samleplaten ”Norge rundt” kom først i 1996. Denne har også blitt presset på nytt, i tillegg til de mange CD-utgavene av tidligere vinylutgivelser.

 

Endelig, sommeren 2003 kom CD-singelen ”Bon giorno Italia” som ble presentert på Nitimen med intervju og live-opptreden i studio. Denne har også vært å høre på andre NRK-kanaler, på P4, samt mange nærradioer rundt om i landet.

 

I august 2014 ga Teddybears ut sin fjerde plate, cd’en “En trollmann med bil”. Den inneholdt 14 nye selvskrevne låter og havnet i flere uker blant Ti på topp på VG-lista. Sounden er den samme som i 1980, da bandet startet opp med eget materiale, som omhandler tida da amerikansk rock, doo wop og popballader inntok Norge.

 

Originalbesetningen er fremdeles intakt, så deres gamle sound med bl.a. sterk flerstemt vokal, er bevart, noe fansen setter stor pris på. The Teddybears trekker stadig fullt hus der de spiller, og er med årene blitt et kultband som stadig trekker til seg nye fans. Deres gamle vinylutgivelser er også for lengst blitt svært ettertraktede samleobjekter.

 

Inngang kr 250

Aldersgrense 18 år

Tidspunkt: kl 21:00, 28 februar

Sted: Bruvollen, Blaker Samfunnshus