Sørums fantastiske historie ved Are Tomasgaard

Tidligere ordfører i Sørum kommune, Are Tomasgard – vil fortelle om betydningen norsk tømmer hadde i tidsrommet etter vikingtiden, tirsdag 18. juni kl 20:45 på Blaker Skanse.
 
– Jeg ønsker å bidra til å gjøre den fantastiske historien knyttet til Bingen lenser og tømmerfløtingen gjennom vårt område av landet kjent. Dette er noe jeg virkelig brenner for, og vi må ta vare på vår historie sier Are Tomasgard.
 
– Vi er veldig glade for å få Are til å holde foredrag om Sørums fantastiske historie. Han er en  inspirerende foredragsholder og en person som engasjerer seg i vår kulturhistorie. Vi gleder oss til både å se og høre han på Blaker Skanse, sier Jørgen Kirsebom, prosjektleder for Festspillene på Blaker Skanse.
 

Tømmeret var en strategisk ressurs som var avgjørende da Europa ble bygget utover på 15, 16,17 og 1800 tallet. Uten tømmer kunne en ikke bygge byer som København, Amsterdam, London osv. Norsk tømmer var avgjørende for bygging av krigsskip og sikring av millitærmakt. Tømmeret var den gang som nå viktig for å holde varmen. Fløting av tømmer var en effektiv måte å transportere verdiene fra skogen ut mot kysten hvor store deler av tømmeret ble eksportert ut av landet.

 
undefined 
Bingen lenser står som kulturhistoriske pyramider i en stri elv, de har trosset århundrer med flom og is, og de forteller en del av historien om hvordan store deler av verden ble bygget. Foto Jørgen Kirsebom
Tomasgard vil fortelle om tømmerfløtingens betydning for Sørumsamfunnet og for Norge i forskjellige tidsepoker. Ikke minst vil han fortelle om Bingen lenser sin betydning for tømmerfløtingen i Glomma, herunder om Urskog-Hølandsbanen som ble bygget av hensyn til tømmernæringen. Bingen lenser er det kanskje største industrielle tekniske kulturminnet i Norge, etablert flere hundre år før den industrielle revolusjon.
Tomasgard vil få frem de lokale, nasjonale og internasjonale perspektivene som fulgte den enorme aktiviteten som var i elva gjennom mange mange hundreår.
 
– Det er fantastisk at arrangørene har klart å få på plass så mange kjente artister som Vamp, Valkyrien Allstars, Trond Granlund og Ole Jørgen Grønlund. Med Blaker skanse som kulisse vil alle som deltar få fantastiske opplevelser disse junidagene, sier Are Tomasgard entusiastisk.
 
Foredraget er gratis for alle som har billett til Skansespillet, tirsdag 18. juni.