Skinner til Frihet - Et historisk dampende togteater

Romeriksspillene presenterer “Skinner til Frihet”, et utendørs historisk spill om okkupasjonstiden på Romerike. Stykket blir satt opp i samarbeid med Museene i Akershus, avdeling Urskog-Hølandsbanen og Venneforeningen Tertitten.
 
Det begynner å bli få billetter igjen til enkelte av forestillingene. Benytt sjansen og kjøp billettene på forhånd nå. 
 
“Skinner til Frihet” byr på dampende tog, humor og list, krig og kjærlighet, vakker musikk, intens spenning og masse dramatikk.
Forestillingen er et nytt historisk utendørs spill satt til okkupasjonstida på Romerike. Med museumsjernbanen Tertitten som kulisse tas publikum med på en teateropplevelse langt utenom det vanlige.
Langs Tertitten på Romerike er det heldigvis langt mellom NS-medlemmene og øvrige nazisympatisører. Her er folk flest med i den sivile motstandsbevegelsen, og ellers gjør de det beste ut av krigssituasjonen. På Romerike jobbes det aktivt for å hjelpe desperate flyktinger over til Sverige, og Tertitten benyttes som flyktningertog.
 
En dag ankommer en ny lensmann til bygda. Lensmannen og hans familie er tilhengere av NS og hyller føreren i begeistring. Men noe skurrer i familen. Den eldste dattera, Ingeborg, er slett ikke så entusiastisk til Den Nye Tid.
 

{%SLIDESHOW_ID(38)%} 

Jubileum for «Tertitten»

I 2016 er det 50 år siden Tertitten som museumsjernbane ble åpnet. Det er 120 år (1896) siden strekningen Bingsfos – Bjørkelangen ble ferdig. Dette lille toget, Tertitten, har vært med på å forme utviklingen av lokalmiljøer rundt om på hele Romerike. Tertitten har vært hverdag for mange, fest for noen, og livsnødvendig for enkelte.
Forestillingen starter på Sørumsand Stasjon. Publikum går ombord i Tertitten. Mens loket damper og toget bukter seg gjennom Romerikslandskapet, får publikum oppleve spennende tablåer på vei til Fossum. Fossum Stasjon, som i dag er togets endestasjon, blir sammen med toget flotte kulisser til hovedspillet.

Nyskrevet forestilling

Stykket er skrevet av Mari Mehus og Henrik Berg Larsen, som også er regissører. Deler av forestillingen er basert på virkelige personer og situasjoner fra Tertitten og Romerike. For eksempel er Tertitten som flyktningetog og som kjærlighetstog, sentrale temaer i “Skinner til Frihet”.
 
Forestillinger: 
Urpremiere: Torsdag 16. juni kl 1730 
Fredag 17. juni kl 1730 
Fredag 17. juni kl 2000 
Lørdag 18. juni kl 1300 
Lørdag 18. juni kl 1600 
Søndag 19. juni kl 1300
 
Pris: kr 350 + kr 20 i billettavgift
Barnebillett: kr 290 + kr 20 i billettavgift
Billettprisen inkluderer togreise tur og retur med Tertitten, samt tribuneplass under hovedspillet på Fossum Stasjon. De fleste tribuneplassene er under tak. 

 

Velkommen til togteater, årets teateropplevelse på Romerike. 
Produsent: Romeriksspillene. 
Medvirkende: Skuespillere ved Romeriksspillene.
Manus og regi: Mari Mehus og Henrik Berg Larsen. 
Musikere: Irene Tillung og Magne Askeland.
Prosjektleder: Juliane Husvik Sukkestad. 
For bevegelseshemmede: Tertitten er et gammelt tog, og er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. For rullestolbrukere anbefaler vi derfor å melde fra til prosjektleder på forhånd, slik at vi får tilrettelagt togturen på best mulig måte. 
Prosjektleder e-post: jhusvik@hotmail.com