Kampen om et fritt Norge - fotnoter fra gutta på Eidsvoll

I anledning 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel har Folkeakademiet invitert Rut Tellefsen til Sørumfestivalen med programmet “Drømmen om et fritt Norge – fotnoter fra gutta på Eidsvoll”

Denne kvelden vil vi få høre om Henrik Wergeland og hans arbeid med å skrive ned historikken bak grunnlovsarbeidet i 1814.
Dette arbeidet tok hele tre år, men i løpet av halvannen time får vi et konsentrat av Wergelands begeistrede, vittige og lyriske beskrivelse av både mennesker og hendelser innenfor veggene i Eidsvollbygningen i disse utrolige dagene fra 10. april fram til kongevalget den 17. mai.
Nærmere en revolusjon har landet vårt aldri vært! Men visste du at forsamlingen ble møtt av orkestermusikk av Josef Haydn? Bilder og musikk fra denne tiden ledsager foredraget og er med på å løfte deg inn i stemningen, de tankene, følelsene og drømmene som førte fram til Broderringen med ”Enig og tro til Dovre faller!” I parken utenfor sang svarttrosten, ”Norges nattergal”, ifølge Wergeland, og bjørkene sto i vårens første flor!

 

Om skuespilleren Rut Tellefsen
Rut Tellefsen har vært en bærende kraft innen norsk teater siden debuten md Kristin Lavransdatter på Det Norske Teatret.
Landskjent ble hun gjennom sin tv-teatertolkning av Gunhild i Den fjerde Nattevakt av Falkberget. Foruten store roller av Ibsen, Strindberg, Tsjekov og Shakespeare har hun også hatt moderne dramatikere som Noren, Enquist og Fosse på repertoaret.

 

Av plateinnspillinger kan nevnes Bjørnson/Griegs Bergljot på Naxos og Deutsche Grammofon. Hun har lest inn flere lydbøker, hele Kristintriologien og Haugtussa av Garborg. Av større opplesninger kan nevnes Terje Vigen og Bergljot i samarbeid med pianisten Einar Steen-Nøkleberg. Rut Tellefsen er stadig like aktiv som oppleser ved siden av sin virksomhet innenfor TV og film (bla. TV-serien Størst av alt og barnefamiliefilmen Svein og rotta og UFO-mysteriet) – og med sine turneer rundt omkring med bla. det populære programmet om Wergeland.

Hun har mottatt Norsk Kritikerlaugs pris, Per Aabels Ærespris, Amanda for Liv Ullmanns Kristinfilm, Aase Byes legat og er slått til ridder av 1. klasse for sine fortjenester innen teater.

 

Frogner Grendehus tirsdag 3. februar kl. 19.00

 

Inngang kr 120. Frogner Pensjonistforening serverer ”hyggemat”, kaffe og vin i forkant og i pausen.