Heksedråpene - Sørums historie som musikal

Huseby Familieteater i Skedsmo presenterer Sørums egen historie som en familiemusikal! Stykket “Heksedråpene” har premiere torsdag 4. februar kl 19.00 i Skedsmo Samfunnshus. 
Sigurd Johnsson var mest sannsynlig den rikeste mann som har levd i Norge.  Han var gift med Filippa, datter av grev Hans von Neugarten Eberstein (Tyskland)Han var medlem av det norske riksråd, han var sysselmann, drottsete under kong Erik av Pommern, og han ble slått til ridder. Sigurds gods besto av 600 navnegårder, 900 bruksenheter. Foruten Sudrheim (Sørum), hadde han bl.a. Bjarkøygodset i Troms, Dønnagodset på Helgeland, Giskegodset i Romsdalen og på Sunnmøre, Stårheimgodset i Nordfjord og gods i Sunnhordland, på Shetland og Vestergøtland. Han eide også grunner i Bergen. 
Da Kristoffer av Bayern døde uventet i 1448, måtte de tre nordiske land ha ny konge, og de fikk mulighet til å velge hver sin. Danmark valgte Christian av Oldenburg til Danmarks konge, Sverige valgte Karl Knutsson av slekten Bonde. I Norge var det et nasjonalt parti som ville ha en mann av Hårfagreætten til Norges konge, og Sigurd Johnsson var mannen. Historien forteller oss hva Sigurd svarte, men ikke hvorfor. 
Jeg syntes det var gøy å fantasere litt over hva som skjedde den gangen for 568 år siden – derfor skreiv jeg musikalen Heksedråpene. (Manuset og musikken var opprinnelig en bestilling fra Skedsmo Musikk- og kulturskole for en del år siden.)
Hesksedråpene handler om Sigurd Johnssons småsøsken som har sine egne oppfatninger av hva det vil si å flytte fra Sørum og inn til Akershus festning. Det må de nemlig hvis Sigurd blir konge. Barna blir kjent med Hekse-Mari, opplever nøkk og alvedans – og de må prøve å leve opp til skikker som grevinne Filippa har tatt med fra hoffet i Tyskland. Spenningen bygger seg opp – til løsningen kommer på det store, årlige Sudrheimmarkedet. 
 
Turid Lisbeth Nygård
 
Premiere: Torsdag 4. februar kl 19:00
Forestillinger: Lørdag 6. februar kl 14:00 og kl 17:00 og Søndag 7. februar kl 15:00.
Sted: Skedsmo Samfunnshus
Gratis parkering.
Teaterkafeen åpner en time før hver forestilling.
Billettpris kr 150, kan kjøpes hos Skedsmo Bok- og papir eller i dørea. Garantert plass til alle!
Noen ord om Huseby familieteater
Lars S. Hauge og Turid Lisbeth Nygård startet teatergruppa for 9 år siden, i dag er det et godt etablert musikalteater med tilhold på Skedsmo samfunnshus. Vi er en broket gjeng med skuespillere i alle aldre, og det er nettopp det som er hemmeligheten bak vårt teater. I disse tider hvor generasjonene gjør ting hver for seg, er det viktig at man på noen arenaer kan gjøre noe sammen. Det er gøy å se hvordan barna inspirerer de voksne til å være mer lekne. De voksne, på sin side, viser naturlig autoritet og trygghet i møte med barn og ungdom. 
Vi er et lite teater, noe som medfører at alle gjør ”alt”. Skuespillerne er både i teaterstyret, de lager kulisser, syr kostymer, sminker, baker kaker, driver markedsføring og mye mer. Slitsomt, ja – men mest av alt er det GØY!
Musikerne
Vi jobber mye med å skaffe penger til driften av teateret vårt, dugnadsånden er på topp og vi sparer der vi kan.
Men en ting er alle enige om: Huseby familieteater vil ha profesjonelle musikere i teaterorkesteret! Ikke bare er de profesjonelle, de er noen av de beste som kan oppdrives! Vi er utrolig glade for at Palle Wagnberg, Eirik Berg Svela og Marius A. Olsson vil være bandet vårt! Tusen takk til dere – vi veit vi er verdens heldigste teatergruppe!