Gråtassdag hos Tertitten

Det blir “Gråtassdag” søndag 6. september fra kl. 10:30 – 16:30 på Urskog-Hølandsbanen «Tertitten». Et samarbeid mellom Tertitten, Sørumsand Libris og Sørum bibliotek, Trines gokaker – Bakeri og Cafe, samt mange lokale gråtassentusiaster! 
Søndag 6. september er det traktorer som står i fokus på Urskog-Hølandsbanen. Dette er dagen for alle gammeltraktorens venner – både unge og gamle! En fin anledning til å ta med flere generasjoner på søndagstur, for her er det noe for enhver smak, så lenge interessen er gamle traktorer, og spesielt av merke Massey Ferguson og type Tea20, bedre kjent som «Gråtass». 
I parken står det mange flotte gråtasser. Noen av traktorene har fått alderens sjarmerende patina, mens andre har blitt nøysomt pusset opp over flere år. De vil bli vist fram både med og uten redskap og vogner. Vi er glad for å ha så mange lokale traktoreiere som stiller opp denne dagen! 
Sørum bibliotek vil komme å holde lesestund for barn i førskolealder 4-6 år klokka 11:30-12:00 i vognhallen. De vil også ha stand i parken hvor de har med bøker og filmer til utlån. Husk lånekort! 
Vi får besøk av forfatteren Kjell Ola Dahl, som har skrevet boken Gråtass: traktoren som bygde landet. Han vil holde foredrag i vognhallen kl. 13:00-14:00. Foredraget er basert på boken og det vil vist bilder og bli fortalt om Harry Ferguson som fant opp traktoren, og hvorfor akkurat denne traktoren er så spesiell. Billetter selges ved inngangen til vognhallen og koster kr. 50.-.  I billettprisen er det inkludert kaffe, te eller saft, og ferske kanelsnurrer fra Trines gokaker – bakeri og cafe. 
Forfatteren vil signere boken sin etter foredraget. 
Sørumsand Libris vil ha stand med salg av masse varer med traktor som tema. Det blir også salg av  traktorbøker for både barn og voksne, spesielt er det fokus på boken til Kjell Ola Dahl – Gråtass: traktoren som bygde landet. Det vil bli gitt en tilbudspris på denne siden det er gråtassdag, og vi er så heldige å ha besøk av forfatteren. Han vil også signere bøkene etter foredraget. 
I parken vil også fotograf Øystein Johnsen ha en stand hvor han presenterer utstillingen «Langs smale spor». Denne utstillingen er resultatet av Øysteins entusiasme for banen og at han helt siden barnsben av har vært sjarmert av museumsjernbanen og togentusiastene som både jobber og som driver frivillig der. 
Dermed var fotoprosjektet i gang og Øystein har fulgt Tertitten gjennom årstidene. Han ønsker at hans fotografier kan dele de flotte opplevelsene banen gir. Bildeserien har vært vist som utstilling i sommer på Norsk Jernbanemuseum på Hamar. Utstillingen på Hamar er nå tatt ned, og det er ekstra hyggelig at et utdrag av fotografiene blir til en litt mindre utstilling på Sørum bibliotek avd. Sørumsand. 
Så for de som ikke fikk sett utstillingen på Hamar i sommer, anbefales å ta turen innom biblioteket og se de flotte fotografiene!